Brenneriene på Toten

Ole Anton Hoel var foredragsholder 26. august. Han ga oss hele historien til spritbrenneriene på Toten. Fantastisk interessant å høre hvordan skiftende tider og rammebetingelser innvirket på brenneriaktiviteten. Helt fra svartedauen til dagens pandemi!


President Morten Samuelsen ledet kveldens Rotarymøte og kunne ønske foredragsholder Ole Anton Hoel velkommen!

Ola Anton Hoel ga oss en grundig innføring i spritbrenningens historie på Toten. Fra 1600-tallet var spritproduksjon betydelig. På mange gårder hadde de sin egen øl- og spritproduksjon. Brenningen var å regne som husflid, og det var stort sett kvinnene som stod for brenningen. På denne tiden og fram til ca 1800 var det korn som var råstoffet. Korn var det stadig mangel på, særlig i dårlige kornår. Derfor var spritproduksjonen en trussel mot behovet for matkorn og såkorn.  1711 var et svært dårlig år for kornhøsten, og derfor ble det innført forbud mot brenning. Men forbudet ble opphevet til jul, - alle måtte jo få sitt julebrennevin!

Hoel fortalte levende om utfordringene om fri flyt av brennevin i enkelte tidsepoker, mens det i andre var forbudstider og restriksjoner. Likeså om danske konger som forbød spritbrenning i Norge, mens det ble åpnet for fri import fra Danmark. Han fortalte også om uåret 1812 da kornet på Toten ble strekt frostskadd tidlig på høsten. Dette førte til sult som ble kritisk allerede i januar 1813  Da møtte 400 sultne bønder opp på Sukkestadsletta og gikk deretter i samlet flokk til Breili og tvang lensmannen til å åpne kornlageret for såkorn, slik at folk kunne få mat. Opprøret spredde senere til andre deler av landet. 


I 1814 ble det etter 70 års forbud foreslått å oppheve forbudet mot brenning. Men tiden var preget av sterk befolkningsøkning og matmangel. Først i 1816 vedtok Stortinget en ny lov som ga jordeiere lov til å brenne. Det ble lagt skatt på brenningen etter kjelenes størrelse. 

På 1800-tallet kom den velsignede poteten som ble et svært viktig råstoff for brenningen. I 1835 var det bare i Toten fogderi registrert hele 563 kjeler for spritbrenning! Svenske Eva Ekblad hadde allerede i 1746 utgitt en skrift som veiledet om "potetens forgjæring". Spørsmålet på denne tiden var om det ble nok poteter til både spritproduksjon og matbehov. 

Ola Anton fortalte at de på Hoel Gård under Spanskesyken i 1918-1920 alltid hadde en drammeflaske stående i huset. Alle som var innom kunne en ta en dram når de kom eller gikk. Ingen på gården strøk med under spanskesjuken. Om drammeflaska bidro til dette var noe hans forfedre kanskje hadde ment! Familien var med i driften av Narumsbrenneriet og her ble det produsert sprit også i forbudstida, - da til teknisk bruk og medisinske formål.


Spritproduksjonen gikk fra håndverk/ husflid til industriproduksjon i løpet av få år etter at loven som forbød hjemmebrenning ble inn ført fra 1848. Brenneriene ble større for å bli godkjent. Antallet brennerier bel redusert fra ca 10.000 til 40 i 1953. Dette viser at politiske vedtak virker! De store brenneriene ble datidens high-tech. Det å være brennerimester var en godt betalt prestisjejobb!Idag står det en spritkolonne hos Hoff Norsk Poteter på Gjøvik. Dette er blitt et 32 meter høyt landemerke i Gjøvik. Her kan det brennes/ rektifiseres 120 tonn poteter/ 12000 liter 96% sprit i døgnet. Ellers er det helt slutt på spritproduksjonen på Toten.

Kveldens 3-minutter:Tekst og foto: toosi
 
Egoforedrag samlet "stinn brakke"!

15. september 2020

Egoforedrag samlet "stinn brakke"!

Mølla var stedet 9. september. Vårt faste møtelokale var helt fullt av forventningsfulle medlemmer da vårt nye medlem Nan Inger holdt sitt egoforedrag. Hun skuffet ikke. Med sin åpenhet fortalte hun med innlevelse, humor og alvor om sitt liv. Imponerende!

Poliovirus er utryddet i Afrika

11. september 2020

Poliovirus er utryddet i Afrika

Endelig kan vi gratulere Afrika der polioviruset nå er utryddet. Rotarys globale hovedprosjekt er "Polio Pluss" der målet er å utrydde sykdommen polio over hele verden. Som rotarianere er vi glade og stolte over å ha bidratt til å nå denne milepælen!

Kaffemøte med reisebrev

10. september 2020

Kaffemøte med reisebrev

Kaffemøtene åpner tid for den gode samtalen! Under kaffemøtet den 2. september var det svært godt oppmøte. I tillegg til den tradisjonelle 3-minutter'n fikk vi også et fyldig reisebrev fra Færøyene!

Brenneriene på Toten

10. september 2020

Brenneriene på Toten

Ole Anton Hoel var foredragsholder 26. august. Han ga oss hele historien til spritbrenneriene på Toten. Fantastisk interessant å høre hvordan skiftende tider og rammebetingelser innvirket på brenneriaktiviteten. Helt fra svartedauen til dagens pandemi!

Egoforedrag ved Arild Johannessen

10. september 2020

Egoforedrag ved Arild Johannessen

Hovedpost under klubbens møte den 19. august var egoforedrag ved vårt relativt "ferske" medlem Arild Johannessen. Det var mange frammøtte medlemmer. Spennende å høre historien til medlemmene i klubben, og svært hyggelig å bli bedre kjent med Arild!

Presidentens møte

3. september 2020

Presidentens møte

Hele 28 forventningsfulle medlemmer var til stede da årets president Morten Samuelsen holdt sin "tiltredelsestale" på onsdag 12. august. Ingen ble skuffet etter å ha hørt hans tanker om fokusområder for klubbens aktiviteter, samt det varierte programmet.

Høstens program Gjøvik Rotary

17. august 2020

Høstens program Gjøvik Rotary

Da er høstens program klart. Programkomiteen med Bjørn Blichfeldt i spissen har gjort en formidabel jobb! Bare noen få detaljer mangler. Eventuelle endringer vil komme under "Klubbkalender" og vil også bli meddelt pr mail til alle medlemmer.

Rotarysesongen er i gang

6. august 2020

Rotarysesongen er i gang

Sesongens første møte i kveld 5. august. Ny president Morten H. Samuelsen åpnet sitt første møte, og ønsket de fremmøtte medlemmene velkommen. Treminutter ble holdt av Finn Rønning som fortalte om Mormonernes vandring til Lake Valley på 1800 tallet.

Styret i Gjøvik Rotary 2020-2021

6. august 2020

Styret i Gjøvik Rotary 2020-2021

Oversikt over hvem som er i styret 2020-2021. Se også mer info under KLUBBEN, hvor du finner plansjen over STYRET i større versjon.

Ny organisasjon for 2020-2021.

5. august 2020

Ny organisasjon for 2020-2021.

Klubbens nye organisasjon, med Morten som president. Se også mer info under KLUBBEN, hvor ORGANISASJONEN fremkommer i større versjon. Under KLUBBEN kan du også se hvilken KOMITE du er satt opp i.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Mølla Selskapslokale og Galleri
Adresse: Brennerigata 3
Postnummer: 2815
Sted: Gjøvik
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:30:00
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Dørene åpner kl 1800. Møtet avsluttes kl 1930.

BEDRIFTSBESØK I GJØVIK KIRKE.
30. sep. 2020, 18.30 - 19.30

Sogneprest JACKEN NYHUS forteller oss kirkebygget, ...

SKALLDYRAFTEN
7. okt. 2020, 18.00 - 22.00

Festkomiteen inviterer til tradisjonell skalldyraf ...

Dugnad og omvisning på Eiktunet
14. okt. 2020, 17.00 - 20.00

Vi møtes på Eiktunet, onsdag 14 oktober kl 1700. F ...

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...