Egoforedrag av Per Christian Markestad

Referat Rotarymøte 31 05 2023

Presidenten åpnet møtet og gratulerte jubilanter siden forrige møte på Mølla.

Dagens Rotarydrypp handlet om Rotarys digitale nettverk for medlemmer med felles interesser/hobbies.

3-minutteren var ved Harald Bakke.

Han ga oss «inside information» om Equinors nylig avholdte generalforsamling for 2022.

Selskapet, hvor Staten er majoritetseier, leverte omsetning på nær 800 mrd NOK, med et resultat etter skatt på ca 250 mrd NOK.

Bak de enorme tallene skjuler det seg kritikkverdig mangel på respekt for minoritetsaksjonærene, hvor det spesielt ble pekt på gigatap på investeringene i oljesand i USA. Til tross for mangeårige, nedstemte advarsler fra flere aksjonærer, har Equinor over de siste årene måttet ta tap på om lag 200 milliarder NOK.

Dette står i skarp kontrast til vakre ord i selskapets policy, om å lytte til aksjonærenes meninger. Disse blir regelmessig nedstemt av generalforsamlingen, etter råd fra styre og ledelse. Til slutt må tapene bokføres, men drukner utrolig nok i den overveldende inntjeningen under dagens markedsforhold i energibransjen.

Hovedinnlegget var egoforedrag av Per Christian Markestad.

Vårt forholdsvis nye medlem er 47 år, er gift og har to barn på hhv. 18 og 21 år.


I forberedelsene til foredraget måtte han medgi at det hadde gått noen år siden han trådte sine barnesko på Rambekk gård, siden papirfotos fra denne tida var rimelig falmede. Han er yngst av tre brødre, hvorav den eldste tidlig pekte seg ut som fremtidig bonde. Vi fikk høre om en lykkelig barndom der det ble satt krav til deltakelse i gårdsarbeidet på flere områder, blant annet transport av korn med traktor gjennom byen ned til Mølla, selv om alderen tilsa at førerkort kun var en fremtidig drøm. Trening hadde han fått gjennom kjøring av traktor på jordene, når de litt eldre måtte gå bak og plukke stein!


Skolegang på Vindingstad, senere Bjørnsveen og Gjøvik Gymnas gikk forholdsvis greit, til tider meg god instruksjon fra vårt medlem Nan, der han etter eget utsagn ble belært i flere fag, men også i folkeskikk. Noe som tydeligvis ga gode resultater. Faren drev gården, og forpaktet i tillegg jord rundt omkring, mens mora jobbet som dagmamma. Senere jobbet hun i barnehage, og opprettet så avlastningshjem for omplasserte barn og unge med behov for det. Per Christian fremhevet en viktig lærdom gjennom å alltid ha folk rundt seg, noen ganger kanskje i meste laget, men samfunnsnytten var uomtvistelig stor, og han ble vant til å ha unger rundt seg. Og sosiale ferdigheter kommer alltid godt med.


I ungdomsårene dominerte fotballinteressen, og et godt miljø og stor treningsiver førte til 2.plass i Adidas Cup, som betraktes som uoffisielt NM i aldersbestemte klasser. I tillegg var det ski, skøyter og alpint som sto på agendaen. Musikkinteressen var derimot begrenset, selv om mora fikk stille aksept for pianotimer hos Eddy Zoltan. Dette fikk en brå slutt da Zoltan var noe misfornøyd med øving på hjemmeleksene, og truet med sanksjoner om dette ikke bedret seg.


Jobbkarrieren startet på teknisk avdeling på Sykehuset, via Adidas, flere engasjementer i bilbransjen hos Sulland, AS Bil/Møller og Bilia. Han vektla som selger å skape tillit hos potensielle kjøpere, som gjerne fører til gjenkjøp. Siste utvikling, fra januar i år, er overgang til eget firma, sammen med to andre, til fornybar energi-produkter, som solceller, ladere, varmepumper med mer. Vi ser fram til å høre mer om denne satsingen på et senere tidspunkt. I tillegg til dette, deltar Per Christian i helger og fritid i familieforetaket Rambekk Selskapslokaler, i forskjellige roller.

 

Ref, Ragnar Enger

Foto: Ståle Opdal


 
Egoforedrag ved jan erik skogen

16. september 2023

Egoforedrag ved jan erik skogen

Under klubbens møte 13. sept. fikk vi gleden av å få en fyldig presentasjon av medlem Jan Erik Skogen. Han har en imponerende meritt-liste fra arbeidsoppdrag i alle landsdeler i Norge, samt flere utenlandsopphold. Hyggelig at vi kunne bli bedre kjent!

Æille har et syskenbån på Gjøvik

12. september 2023

Æille har et syskenbån på Gjøvik

Den 6. september hadde klubben kaffemøte. Petter Børde fikk kunstneren Henning Olav Espedal Engelsen med seg i en utvidet 3-minutter, og slo til med interessant presentasjon av skisse til ny skulptur som vil løfte byen som turiststed. Høstet stor applaus!

Årsmøte (NR1) i gjøvik rotaryklubb

5. september 2023

Årsmøte (NR1) i gjøvik rotaryklubb

Etter siste revidering av klubbens vedtekter skal årsmøtet avholdes i to deler. Den 30. august var det klart for årsmøte, del 1, i klubben der Presidenten og hans styre la fram budsjett og aktivitetsplan for dette Rotaryåret. .

Tema Eiendom AS, - ved administrerende direktør

30. august 2023

Tema Eiendom AS, - ved administrerende direktør

Klubben hadde vært så heldig å få besøk av administrerende direktør i Tema Eiendom AS, Stian Molstadkroken, den 3. august. Han fortalte om bedriftens virksomhet. Flere spennende prosjekter er på gang, bl.a. ved skysstasjonen i Gjøvik!

Presidentens møte

29. august 2023

Presidentens møte

Gjøvik Rotaryklubbs nye president, Thor Åge Bergan, inviterte medlemmene til Presidentens møte der han både presenterte seg selv og fortalte om dette Rotaryårets tema og innhold. God start på Rotaryåret som ellers vil by på flere møter om årets hovedtema.

Første møte i rotaryåret 2023 - 2024

13. august 2023

Første møte i rotaryåret 2023 - 2024

President Thor Åge Bergan ønsket hjertelig velkommen til årets første møte i Gjøvik Rotaryklubb onsdag den 9. august i Mølla Selskapslokaler. Første møte var et tradisjonelt "snakke-og-drikke-kaffe-møte", - i tillegg til faste poster og noe Rotarystoff.

Nye medlemmer i Gjøvik Rotaryklubb

22. juni 2023

Nye medlemmer i Gjøvik Rotaryklubb

Onsdag 21. juni ønsket klubbens medlemmer tre nye velkommen til vårt aktive og trivelige sosiale klubbmiljø. Særdeles hyggelig at opptaket kunne foretas i forbindelse med presidentskiftet som alltid pleier å samle mange medlemmer ved vårsemesterets slutt.

Egoforedrag av Per Christian Markestad

1. juni 2023

Egoforedrag av Per Christian Markestad

Vårt forholdsvis nye medlem er 47 år, er gift og har to barn på hhv. 18 og 21 år.

Besøk på Industrimuseet og læringsfabrikken på Raufoss

25. mai 2023

Besøk på Industrimuseet og læringsfabrikken på Raufoss

Fra patroner til bildeler og romfart, - det er Museets historiefortelling i et nøtteskall. En imponerende historisk utstilling. Læringsfabrikken på Raufoss, i samarbeid med NCE Manufacturing, er unik. Her møter unge fagskolestudenter moderne teknologi.

Raufoss Industrier og NCE.

20. april 2023

Raufoss Industrier og NCE.

Kveldens foredragsholder var Erland Paulsrud og foredragets tittel var: Raufoss Industrier og NCE.

Sosiale medIER

Møteinformasjon

Møtested: Mølla Selskapslokale og Galleri
Adresse: Brennerigata 3
Postnummer: 2815
Sted: Gjøvik
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Dørene åpner kl 1800. Møtet avsluttes kl 1930.

Place content here

Møtearkivroterende lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

Distrikt - Rotary RSS

Loading RSS...