Bistandsorganisasjonen FORUT - og deres innsats i Nepal

FORUT er en bistandsorganisasjon med hovedkontor på Gjøvik. Organisasjonen driver utviklingsarbeid i flere land i Afrika og Asia. På onsdag 25. januar fikk vi en orientering om deres prosjekter, samt en spesiell informasjon om arbeidet de gjør i Nepal.

velkommen til møte:

President Jørn Wroldsen ønsket velkommen til kveldens foredragsholdere, 2 reflektanter og mange medlemmer. Han åpnet i kjent stil med markering av passerte gebursdager og noen "drypp" med Rotary-stoff. Bjørn Blichfeldt, - som i de kommende 3 månedene er husvert for Oliver, - fikk også komme til orde for å etterlyse et norsk flagg som vår utvekslingsstudent trenger.

3 - minutter'n:

Kveldens 3-minutter var ved Tor Odd Silset. Han hadde lest i lokalavisa om trailer-velt på Bøverbru der 30 tonn poteter hadde havnet i grøfta. Han lovpriste poteten som dyrkes i store mengder på Innlandet, og som er en verdifull råvare for næringsmiddelindustrien. Han avsluttet med å minne om at det er viktig å verne dyrkingsarealene mot potetsykdommer av alle slag. Husk derfor forbudet mot privat import, - og skal du dyrke poteter i egen hage, - kjøp sertifiserte settepoteter!

Kveldens foredragsholdere:


Kommunikasjonssjef i FORUT, Øyvind Strand Endal og hans far Gunnstein Endal.

Øyvind Strand Endal ga oss innledningsvis en kort orientering om hva FORUT står for og hva de arbeider med. Forut er Innlandets bistandsorganisasjon. Hovedkontoret ligger på Gjøvik der 12 av ialt 16 ansatte har tilhørighet.

FORUT har et solidomdømme, har rammeavtale med Norad og prosjektavtaler med Utenriksdepartementet.FORUT har aktiviteter og tiltak i mange land og på mange viktige områder i lokalsamfunnene.

FORUT's mål er at folk skal få reell makt til å endre sine liv. God utvikling krever en helhetlig tilnærming og arbeider på områder som virker sammen. Eksempelvis områder som barnerettigheter - likestilling - psykisk helse - og rus som utviklingshinder.
Strand Endal avsluttet med at "sammen kan vi forandre verden", og oppfordret oss til å bli FORUT-fadder som fast giver, eller reise med FORUT. 
FORUT er en fantastisk flott bistandsorganisasjon som virkelig gjør en stor forskjell for befolkningen i de landene de arbeider! Dette er en organisasjon som det er vel verdt å støtte!

REISEBERETNING FRA NEPAL:
Reise med FORUT, - det er nettopp hva Strand Endal's far, Gunnstein Endal har gjort. Høsten 2022 reiset han med FORUT til Nepal, og besøkte der de stedene som FORUT drifter. Han fortalte og viste bilder fra besøk ved en sentral for mottak av telefoner fra vanskelig stilte jenter, fra et barnepsykiatrisk sykehus, og fra et større barnehjem for opptil 60 jenter med ulike traumer, og som trenger trygghet og omsorg.
Gunnstein Endal fortalte at han hadde hatt stort utbytte av turen som ga mange sterke opplevelser. Han sa også at det var trygt å vite at bistanden fra FORUT kommer fram dit den virkelig trengs. Ord blir fattige, sa han. Men han hadde med seg svært mange fine bilder som sa mer enn ord, - og som beskrev situasjonen meget godt.

 
Nobels litteraturpris til jon fosse - hvorfor?

18. april 2024

Nobels litteraturpris til jon fosse - hvorfor?

Høsten 2023 fikk Jon Fosse Nobels litteraturpris. Da var det mange ti-år siden sist en norsk forfatteren fikk denne hederen. Men hvorfor fikk Jon Fosse prisen? Det kunne Kjell Nygård fortelle oss alt om i et meget engasjerende foredrag.

CC-Gjøvik, Byens store kjøpesenter

22. mars 2024

CC-Gjøvik, Byens store kjøpesenter

Kveldens hovedpost var ved Vibeke Askevold som er Markedssjef for CC Eiendom AS og Leder for CC Markedsteam. Hun ga oss et meget interessant og engasjerende foredrag om kjøpesenterdrift. Hun ble da også bombadert med spørsmål fra tilhørerne!

TRF; Rotarys viktige og sentrale fond

15. februar 2024

TRF; Rotarys viktige og sentrale fond

TRF (The Rotary Foundation), Rotary-fondet, er organisasjonens sentrale og svært viktige fond. Hvert år betaler vi inn midler til dette fondet, og senere kan klubbene søke om midler til å finansiere større prosjekter. Fondet har gjennom årene betydd mye!

Kaffemøte med Rotarystoff

8. februar 2024

Kaffemøte med Rotarystoff

God oppslutning om klubbmøtet på onsdag 7. februar. Dette var et kaffemøte med Rotarystoff.

Klubbmøte - besøk av Anne Karin Jønnes

31. januar 2024

Klubbmøte - besøk av Anne Karin Jønnes

Besøk av Stortingsrepresentan Anne Karin Jønes (H) og refleksjoner rundt arbeidet på Stortinget

17. januar 2024

Klubmøte - Kirkens SOS

Morten Samuelsen holdt et meget interessant og gripende foredrag om Kirkens SOS

3. januar 2024

Klubbmøte - Norges forsvarsattache i Moskva Øystein Limoseth

Øystein kom til Moskva som norsk militør attache sommerne 2022

20. desember 2023

Julemøte med lefse

Tradisjonen tro Enger stile med ferske lefser til julemøtet!

Leserbrev: ikke glem ukraina!!

13. desember 2023

Leserbrev: ikke glem ukraina!!

Presidentene i Rotary-klubbene Raufoss, Østre Toten, Hunn/Gjøvik og Gjøvik har sent et leserbrev til Oppland Arbeiderblad som kom på trykk i nettutgaven av OA i dag den 13. desember. Publisering samme dag som president Zelenskyj besøker Oslo.

Gjøvik Rotaryklubb holder grytevakt

10. desember 2023

Gjøvik Rotaryklubb holder grytevakt

For medlemmene i Gjøvik Rotaryklubb er det en viktig førjulstradisjon å stille som vakter for Frelsesarmeens julegryte. Rotaryklubben bidrar derfor i hele advenstiden også i år, både ved Coop-Extra på Kallerud og på CC i Gjøvik sentrum.

Sosiale medIER

Møteinformasjon

Møtested: Mølla Selskapslokale og Galleri
Adresse: Brennerigata 3
Postnummer: 2815
Sted: Gjøvik
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Dørene åpner kl 1800. Møtet avsluttes kl 1930.

Plasser innhold her

Klubbens møter denne måneden

Medlemsmøte

2024-05-22 18:30 - 19:30

Medlemsmøte

2024-05-29 18:30 - 19:30

Møtearkiv fra
før August 2022roterende lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

Distrikt - Rotary RSS

Loading RSS...