Are Strandli er ingeniør og har også en karriere innen materialteknologi. Han arbeider også med avanserte problemstillinger for industrien - materialteknologi på atomnivå. Han er i «verdensklasse» innen sitt felt.
Han har også 2 års forskning ved CERN i Sveits. Det som var grunnforskning for 50 – 100 år siden er i stor grad anvendt teknologi i dag.
Elementærpartikkelfysikk
eller partikkelfysikk er læren om de minste byggesteinene i naturen og de
kreftene som holder disse sammen. Atomer
som ble betraktet som den minste delen kan også deles opp i kjernen og protoner
og nøytroner i baner rundt kjernen, som igjen er bygd opp av kvarker.
At
noe kan veies på en vekt er ikke naturlig ut fra teoriene. Og for å forklare
masse er Higgspartikkelen helt nødvendig. Det er mye materie i universet vi
ikke vet noe om. Bare ca 20% er kjent. Forskning på dette foregår flere steder.
CERN i Sveits er det ledende instituttet.
Cern er et avansert mikroskop. Det er en 27 km lang tunell i en sirkel 100 meter under bakken – en akselerator.
Her
puttes elektroner inn som akselererer opp mot lyses hastighet. Når disse
kolliderer skapes et fyrverkeri av partikler som fotograferes. Deretter regnes det
tilbake i tid for å se hva som skjedde. I kollisjonene oppstår bl.a. nye
protoner. Og det er her en lilla linje oppstår – Higgspartikkelen som
forsvinner på ekstremt kort tid.
Higgspartikkelen finnes ikke i det vanlige liv i dag. Det dreier seg om
å gjenskape hva som foregikk for 13-14 milliarder år siden.
Det var først i 2012 etter ca. 10 års forskning at Higgs ble påvist. Det var Peter Higgs som postulerte dette i 1964. Etter funnet i 2012 fikk han Nobelpris. Cern planlegger en ny akselerator 100 km lang, men det er lenge til denne kan realiseres.
Forskningen
har som formål å gi ny teknologi som hjelper samfunnet.
Ren
energi med lite oppvarmings: Sol, vind, vannkraft samt
atomkraft og teknologien rundt dette er viktige områder.
Helseteknologi;
Stråleterapi er et produkt av forskningen på Cern.
13. juni 2025
Vårt medlem Jørgen Galterud holdt et interessant og tankevekkende foredrag om nye veier på vestsida av Mjøsa, og hvor viktige de er som infrastrukturtiltak. Nye strekninger på E6 bygges nå. Men når kommer løsningen for Rv4 fra Mjøsbrua til Oslo?
6. juni 2025
Gjøvik Rotaryklubb trommet sammen til et svært hyggelig og sosialt Skibladner-cruise med Gosen Gladjazz på onsdag 4. juni. Vi fyllte skuta med nesten 120 deltakere fra egen klubb, naboklubber og andre gjester.
30. mai 2025
President Rune Skybak hadde mange gode nyheter å presenetere på siste klubbmøte. Neste uke blir det Skibladner-cruise med mange gjester og glad-jazz. Gjøvik Rotaryklubb har fått godkjent og finansiert et nytt Global Grant prosjekt. Nytt lydanlegg montert!
22. mai 2025
Tidligere ordfører Bjørn Iddberg ga oss et innholdsrikt og interessant foredrag om den legendariske Gjøvik-ordføreren Niels Ødegaard. Han var ordfører, stortingsmann og samfunnsbygger. Han er også Norgeshistoriens lengst sittende ordfører, - hele 45 år!
18. mai 2025
Mer enn 20 arbeidsvillige Rotarianere stilte opp til dugnad for søppelplukking på Mjøspromenaden onsdag 14. mai. Roder ble fordelt og finpussingen av promenaden og tilliggende arealer gikk med liv og lyst, - til pausesignalet gikk for samling på 37Eatery.
10. mai 2025
Siste onsdag var medlemmer i Gjøvik Rotaryklubb engasjert til renhold av Skibladner. Etter vinteropplaget klargjøres den gamle og stolte dampbåten for en ny sesong på Mjøsa. Stolte Rotarymedlemmer som får lov å bidra til bevaring av det fine kulturminnet
1. mai 2025
Jahn Hoel har vært Rotary-medlem siden oktober 2022. Den 23. april slapp han endelig til og fikk holdt sitt egoforedrag. Veldig mange Rotary-medlemmer var til stede for å høre, og han ga oss et svært engasjerende og underholdende egoforedrag.
10. april 2025
Hovedpost onsdag den 9. april var "Et demensvennlig samfunn". Demenskoordinator i Gjøvik kommune, Janicke Lundhaug, hadde regien og ledet oss gjennom et faktabasert foredrag. Hun viste gripende videoer som sa mer enn ord kan fortelle om sykdommen.
31. mars 2025
Oppdrag Mjøsa er et stort forskningsprogram ved NTNU-Gjøvik, og har en kostnadsramme på flere 10-talls millioner. Jørn Wroldsen er leder av programmet og fortalte levende om alle elementene i dette banebrytende prosjektet som vi gi oss masse ny kunnskap.
17. mars 2025
Nesten 60 feststemte medlemmer med ledsagere fylte selskapslokalene i Mølla for å feire torsken på onsdag den 12. mars. Det ble en kjempefin fest med utsøkt torsk og mye godt tilbehør, glade mennesker og god stemning.