Besøk på Industrimuseet og læringsfabrikken på Raufoss

Fra patroner til bildeler og romfart, - det er Museets historiefortelling i et nøtteskall. En imponerende historisk utstilling. Læringsfabrikken på Raufoss, i samarbeid med NCE Manufacturing, er unik. Her møtes bedrifter, fagfolk og fagskolestudenter mv


Rotaryklubbens medlemmer var så heldige å bli invitert til et besøk til «Bygning 5» i Raufoss Industripark onsdag 24. mai.  Forventningsfulle Rotarianere ved inngangen til Raufoss Industripark.

Vårt vertskap og omvisere var: Mette Foss Dalseg, leder for Lærlingsfabrikken som har utspring i Raufoss Industripark, og  Erland Paulsrud, styreleder i Raufoss Industrihistoriske samlinger og klyngeleder NCE Manufacturing.

Inndelt i to grupper fikk vi en glimrende innføring i Rødfos sin industrihistorie av den meget kunnskapsrike pådriveren for muset, Erland Paulsrud. Erland har i en årrekke vært ansatt i og direktør for Nammo, og kjenner Raufoss fra innsiden.

Industrimuseet, har nylig fått statlig støtte nå til videre utvikling. Med forventede midler også til drift, vil museet bli liggende innunder Mjøsmuseet.  Det å ta vare på og kunne presentere den lokale industrihistorien vil være et viktig aktivum både lokalt og nasjonalt, noe Gjøvik Rotary fikk oppleve denne dagen.

I

«Melkekua» til RA, M72 (oppe til høyre), produsert på Raufoss siden 1966.I

De har laget et bredt utvalg av produkter, der en fellesnevner er at alle har en bakgrunn i forsvarsindustrien. M72, det lette håndholdte «bazooka» anti-tanksvåpenet, er suksessprodukt over noe. Tidligere var håndvåpenammunisjon viktig, nå kun tyngre ammunisjon. Bildelproduksjon er stort på Raufoss, med aluminium som viktigste bestanddel. Messing og kompositt er andre viktige materialer.

For de med teknisk-historisk interesse, kan en her også studere den originale tegningen av hvordan Krag Jørgensen patronen var konstruert på slutten av 1800-tallet. 

Meget interessant var det å høre om hvordan den statlige bedriften hadde vært et utprøvings-sted også for sosiale prosjekter som 8-timers-dag, ansatte i bedriftsstyret m.m.m


  KUKA industrirobot årgang 2023. Kjell Kongsengen, Rotarianer årgang 1931

 Lærlingsfabrikken er et prosjekt som er unikt i nasjonal sammenheng. Mette Foss Dalseg gav oss en god presentasjon.

Meget tett samarbeide mellom bedriften, (fag)skolen, NAV, Fylkeskommune og forskningsinstitusjoner m.fl. er svært viktig for å få unge engasjert og opplært til fremtidige ansatte på Raufoss. Her er svært avansert teknisk utstyr som elevene/lærlingene kan benytte og få opplæring på. De får også praktisk innføring i logistikk og planlegging. Det å «få tak i» nok folk og kvalifiserte ansatte til alt det spennende som skal utvikles og produseres i Raufoss Industripark i årene som kommer, er en høyt prioritert og krevende oppgave.

 Vi takker for nok et spennende bedriftsbesøk gjennom Rotary.

 Ref og foto: Geir Sivertzen


 
Sommeravslutning med presidentskifte

20. juni 2024

Sommeravslutning med presidentskifte

Gjøvik Rotaryklubb hadde grillaften med sommeravslutning den 19. juni. Samtidig ble det gjennomført presidentskifte. I en høytidelig del av møtet overrakte president Thor Åge Bergan klubbe og presidentkjede til påtroppende klubbpresident Rune Skybak.

GOBB - Gjøvik og Omland BoligByggelag - ved Tom Søgaard

26. mai 2024

GOBB - Gjøvik og Omland BoligByggelag - ved Tom Søgaard

Den 22. mai fikk vi et engasjerende foredrag av administrerende direktør Tom Søgaard i Gjøvik og Omland BoligByggelag. Det var godt oppmøte og mange spørsmål ble stilt til foredragsholderen.

Nobels litteraturpris til jon fosse - hvorfor?

18. april 2024

Nobels litteraturpris til jon fosse - hvorfor?

Høsten 2023 fikk Jon Fosse Nobels litteraturpris. Da var det mange ti-år siden sist en norsk forfatteren fikk denne hederen. Men hvorfor fikk Jon Fosse prisen? Det kunne Kjell Nygård fortelle oss alt om i et meget engasjerende foredrag.

CC-Gjøvik, Byens store kjøpesenter

22. mars 2024

CC-Gjøvik, Byens store kjøpesenter

Kveldens hovedpost var ved Vibeke Askevold som er Markedssjef for CC Eiendom AS og Leder for CC Markedsteam. Hun ga oss et meget interessant og engasjerende foredrag om kjøpesenterdrift. Hun ble da også bombadert med spørsmål fra tilhørerne!

TRF; Rotarys viktige og sentrale fond

15. februar 2024

TRF; Rotarys viktige og sentrale fond

TRF (The Rotary Foundation), Rotary-fondet, er organisasjonens sentrale og svært viktige fond. Hvert år betaler vi inn midler til dette fondet, og senere kan klubbene søke om midler til å finansiere større prosjekter. Fondet har gjennom årene betydd mye!

Kaffemøte med Rotarystoff

8. februar 2024

Kaffemøte med Rotarystoff

God oppslutning om klubbmøtet på onsdag 7. februar. Dette var et kaffemøte med Rotarystoff.

Klubbmøte - besøk av Anne Karin Jønnes

31. januar 2024

Klubbmøte - besøk av Anne Karin Jønnes

Besøk av Stortingsrepresentan Anne Karin Jønes (H) og refleksjoner rundt arbeidet på Stortinget

17. januar 2024

Klubmøte - Kirkens SOS

Morten Samuelsen holdt et meget interessant og gripende foredrag om Kirkens SOS

3. januar 2024

Klubbmøte - Norges forsvarsattache i Moskva Øystein Limoseth

Øystein kom til Moskva som norsk militør attache sommerne 2022

20. desember 2023

Julemøte med lefse

Tradisjonen tro Enger stile med ferske lefser til julemøtet!

Sosiale medIER

Møteinformasjon

Møtested: Mølla Selskapslokale og Galleri
Adresse: Brennerigata 3
Postnummer: 2815
Sted: Gjøvik
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Dørene åpner kl 1800. Møtet avsluttes kl 1930.

Plasser innhold her

Møtearkiv fra
før August 2022roterende lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

Distrikt - Rotary RSS

Loading RSS...