Besøk på Industrimuseet og læringsfabrikken på Raufoss

Fra patroner til bildeler og romfart, - det er Museets historiefortelling i et nøtteskall. En imponerende historisk utstilling. Læringsfabrikken på Raufoss, i samarbeid med NCE Manufacturing, er unik. Her møtes bedrifter, fagfolk og fagskolestudenter mv


Rotaryklubbens medlemmer var så heldige å bli invitert til et besøk til «Bygning 5» i Raufoss Industripark onsdag 24. mai.  Forventningsfulle Rotarianere ved inngangen til Raufoss Industripark.

Vårt vertskap og omvisere var: Mette Foss Dalseg, leder for Lærlingsfabrikken som har utspring i Raufoss Industripark, og  Erland Paulsrud, styreleder i Raufoss Industrihistoriske samlinger og klyngeleder NCE Manufacturing.

Inndelt i to grupper fikk vi en glimrende innføring i Rødfos sin industrihistorie av den meget kunnskapsrike pådriveren for muset, Erland Paulsrud. Erland har i en årrekke vært ansatt i og direktør for Nammo, og kjenner Raufoss fra innsiden.

Industrimuseet, har nylig fått statlig støtte nå til videre utvikling. Med forventede midler også til drift, vil museet bli liggende innunder Mjøsmuseet.  Det å ta vare på og kunne presentere den lokale industrihistorien vil være et viktig aktivum både lokalt og nasjonalt, noe Gjøvik Rotary fikk oppleve denne dagen.

I

«Melkekua» til RA, M72 (oppe til høyre), produsert på Raufoss siden 1966.I

De har laget et bredt utvalg av produkter, der en fellesnevner er at alle har en bakgrunn i forsvarsindustrien. M72, det lette håndholdte «bazooka» anti-tanksvåpenet, er suksessprodukt over noe. Tidligere var håndvåpenammunisjon viktig, nå kun tyngre ammunisjon. Bildelproduksjon er stort på Raufoss, med aluminium som viktigste bestanddel. Messing og kompositt er andre viktige materialer.

For de med teknisk-historisk interesse, kan en her også studere den originale tegningen av hvordan Krag Jørgensen patronen var konstruert på slutten av 1800-tallet. 

Meget interessant var det å høre om hvordan den statlige bedriften hadde vært et utprøvings-sted også for sosiale prosjekter som 8-timers-dag, ansatte i bedriftsstyret m.m.m


  KUKA industrirobot årgang 2023. Kjell Kongsengen, Rotarianer årgang 1931

 Lærlingsfabrikken er et prosjekt som er unikt i nasjonal sammenheng. Mette Foss Dalseg gav oss en god presentasjon.

Meget tett samarbeide mellom bedriften, (fag)skolen, NAV, Fylkeskommune og forskningsinstitusjoner m.fl. er svært viktig for å få unge engasjert og opplært til fremtidige ansatte på Raufoss. Her er svært avansert teknisk utstyr som elevene/lærlingene kan benytte og få opplæring på. De får også praktisk innføring i logistikk og planlegging. Det å «få tak i» nok folk og kvalifiserte ansatte til alt det spennende som skal utvikles og produseres i Raufoss Industripark i årene som kommer, er en høyt prioritert og krevende oppgave.

 Vi takker for nok et spennende bedriftsbesøk gjennom Rotary.

 Ref og foto: Geir Sivertzen


 
Egoforedrag ved jan erik skogen

16. september 2023

Egoforedrag ved jan erik skogen

Under klubbens møte 13. sept. fikk vi gleden av å få en fyldig presentasjon av medlem Jan Erik Skogen. Han har en imponerende meritt-liste fra arbeidsoppdrag i alle landsdeler i Norge, samt flere utenlandsopphold. Hyggelig at vi kunne bli bedre kjent!

Æille har et syskenbån på Gjøvik

12. september 2023

Æille har et syskenbån på Gjøvik

Den 6. september hadde klubben kaffemøte. Petter Børde fikk kunstneren Henning Olav Espedal Engelsen med seg i en utvidet 3-minutter, og slo til med interessant presentasjon av skisse til ny skulptur som vil løfte byen som turiststed. Høstet stor applaus!

Årsmøte (NR1) i gjøvik rotaryklubb

5. september 2023

Årsmøte (NR1) i gjøvik rotaryklubb

Etter siste revidering av klubbens vedtekter skal årsmøtet avholdes i to deler. Den 30. august var det klart for årsmøte, del 1, i klubben der Presidenten og hans styre la fram budsjett og aktivitetsplan for dette Rotaryåret. .

Tema Eiendom AS, - ved administrerende direktør

30. august 2023

Tema Eiendom AS, - ved administrerende direktør

Klubben hadde vært så heldig å få besøk av administrerende direktør i Tema Eiendom AS, Stian Molstadkroken, den 3. august. Han fortalte om bedriftens virksomhet. Flere spennende prosjekter er på gang, bl.a. ved skysstasjonen i Gjøvik!

Presidentens møte

29. august 2023

Presidentens møte

Gjøvik Rotaryklubbs nye president, Thor Åge Bergan, inviterte medlemmene til Presidentens møte der han både presenterte seg selv og fortalte om dette Rotaryårets tema og innhold. God start på Rotaryåret som ellers vil by på flere møter om årets hovedtema.

Første møte i rotaryåret 2023 - 2024

13. august 2023

Første møte i rotaryåret 2023 - 2024

President Thor Åge Bergan ønsket hjertelig velkommen til årets første møte i Gjøvik Rotaryklubb onsdag den 9. august i Mølla Selskapslokaler. Første møte var et tradisjonelt "snakke-og-drikke-kaffe-møte", - i tillegg til faste poster og noe Rotarystoff.

Nye medlemmer i Gjøvik Rotaryklubb

22. juni 2023

Nye medlemmer i Gjøvik Rotaryklubb

Onsdag 21. juni ønsket klubbens medlemmer tre nye velkommen til vårt aktive og trivelige sosiale klubbmiljø. Særdeles hyggelig at opptaket kunne foretas i forbindelse med presidentskiftet som alltid pleier å samle mange medlemmer ved vårsemesterets slutt.

Egoforedrag av Per Christian Markestad

1. juni 2023

Egoforedrag av Per Christian Markestad

Vårt forholdsvis nye medlem er 47 år, er gift og har to barn på hhv. 18 og 21 år.

Besøk på Industrimuseet og læringsfabrikken på Raufoss

25. mai 2023

Besøk på Industrimuseet og læringsfabrikken på Raufoss

Fra patroner til bildeler og romfart, - det er Museets historiefortelling i et nøtteskall. En imponerende historisk utstilling. Læringsfabrikken på Raufoss, i samarbeid med NCE Manufacturing, er unik. Her møter unge fagskolestudenter moderne teknologi.

Raufoss Industrier og NCE.

20. april 2023

Raufoss Industrier og NCE.

Kveldens foredragsholder var Erland Paulsrud og foredragets tittel var: Raufoss Industrier og NCE.

Sosiale medIER

Møteinformasjon

Møtested: Mølla Selskapslokale og Galleri
Adresse: Brennerigata 3
Postnummer: 2815
Sted: Gjøvik
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Dørene åpner kl 1800. Møtet avsluttes kl 1930.

Place content here

Møtearkivroterende lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

Distrikt - Rotary RSS

Loading RSS...