Tradisjonsmusikk fra Vardal

Rotaymøte 29 september.

Arkivar for tradisjonsmusikk ved Mjøsmuseet, Stein Villa, var kveldens foredragsholder og entertainer. Han kunne fortelle at i motsetning til Valdres og Gudbrandsdalen var Vardal en hvit flekk på tradisjonsmusikk-kartet så sent som på slutten av 1800-tallet. Da folkemusikksamleren Lindemann besøkte Vardal i 1865, fikk han med seg bare tre sanger. 50 år senere ble det oppdaget at Vardal hadde en rik historie av folkeviser og folkemusikk. 

 

Innsamling av folkevisene foregikk blant annet ved at Agmund Hole, som var lærer i sognet, laget en konkurranse blant elevene i skolekretsen der en av oppgavene var å samle inn folkeviser i bygda. Visene, folketonene og instrumentalmusikken ble samlet og utgitt i Vardal bygdebok i 1930. Bygdeboka inneholdt da en stor samling med musikk, bestående av mer enn femti suller, stubber og viser.

 

Under innsamlingen var det ikke bare sanger og viser som ble funnet, men også en mengde med forskjellige instrumenter. Blant annet ble verdens eldste langeleik funnet hos Petter Hasvoldseter. Den er datert 1524 og er omkring hundre år eldre enn den eldste som var kjent inntil da. Historien om langeleiken måtte altså skrives om etter det funnet.  

 

Mellom historiene spilte Stein på flere forskjellige instrumenter som han hadde tatt med seg. Stubber og leiker fra ble framført på langeleik, bukkehorn, sekkepipe, harpe og fele. Langeleiken var for øvrig bygget av gammelt treverk fra Skibladnerbrygga(!)


 

3-minutter

Randi fortalte om sine erfaringer fra en reise til et "rødt land" nå under Corona nedstengningen. Dersom man er fleksibel og tilpasser seg de nasjonale og lokale forskriftene som gjelder, så går det helt fint å ta seg en tur, selv under slike forhold som vi har opplevd det siste halvannet året.


 

 


 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Mølla Selskapslokale og Galleri
Adresse: Brennerigata 3
Postnummer: 2815
Sted: Gjøvik
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Dørene åpner kl 1800. Møtet avsluttes kl 1930.

Rakfisk og bøker
8. des. 2021, 18.30 - 19.30

Marianne Hjerpset og Unni Skinstad fra Norli komm ...

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...