Fra forskning til forretning med DIRI AS - en startup ved NTNU

Informasjonssikkerhets-miljøet ved NTNU Gjøvik gir ringvirkninger i form av nye bedrifter. DIRI AS er et slikt selskap som skal forenkle IT-sikkerhetsarbeidet i privat og offentlig sektor. Kanskje kan Gjøvik bli Norges Cybersikkerhets-hovedstad?

Det var rekordstort frammøte da president Tor Odd Silset ønsket velkommen til det første møtet på lenge uten 1 meters avstand mellom setene. Som vanlig ble bursdagshilsener sendt til de som fyller år denne uka.

3-MINUTTER'N:Kveldens hovedpost var
ANVENDT FORSKNING, TEKNOLOGI OG INNOVASJON

Foredragsholdere var Vebjørn Slyngstadli og Gaute Wangen, som steppet inn for planlagt foredragsholder, som meldte forfall. De ble introdusert av Jørn, som fortalte at de hadde minst tre hatter i sin tilknytning til NTNU, utdannet ved NTNU, jobber eller har jobbet på NTNU innenfor intern IT-sikkerhet, og til sist hadde de gjennomført det som er noe av hensikten med forskning: 


Overføre forskningsresultater til eget, selvstendig firma innen fagfeltet, for deres del IT-/Cybersikkerhet.. Kort fortalt: Anvendt forskning. De har nå tilhold i Mustad Næringspark.Gaute Wangen viser oss den lange veien de måtte gå før forretning kunne etableres!  Den lange og tunge veien med finansiering, kontakt med diverse sponsorer, Gjøvikregionen Utvikling, Forskningsrådet og Innovasjon Norge. Men også den viktige hjelpen de har fått fra NTNU Technology Transfer i Gjøvik som fødselshjelper.

De var innom kjente og ukjente systemer som er rammet, ikke minst i Østre Toten Kommune, som ble satt ut av spill av hackere og avkrevd løsepenger for å få tilbake tilgangen til sine datasystemer. Dette ble selvsagt avslått, og de har pr i dag brukt 10-talls millioner på gjenoppbygging av systemene. I tillegg har de leid eksterne krefter til framtidig drift av sine sentrale datasystemer.

De ga også noen generelle råd til private databrukere for å begrense hackernes muligheter. Dette gikk blant annet på 2-trinns innlogging, vern av brukernavn og passord, unngå å trykke på ukjente lenker uten å sjekke avsender nøye, samt hyppige og utprøvde backup-løsninger.

Silset takket foredragsholderne og overrakte klubbens sedvanlige påskjønnelse.

Så var det loddtrekning og «vel hjem»!

Referat: Ragnar Enger, Foto: toosi

 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Mølla Selskapslokale og Galleri
Adresse: Brennerigata 3
Postnummer: 2815
Sted: Gjøvik
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:30:00
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Dørene åpner kl 1800. Møtet avsluttes kl 1930.

Guvernørbesøk
20. okt. 2021, 18.30 - 19.30

Distriktsguvernøren orienterer 3 min v/ Stein O ...

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...