Verdens poliodag 24. oktober

Rotary er en av de 5 hovedpartnerne som i 30 år har stått bak det verdensomspennende og viktige prosjektet for utrydding av virussykdommen poliomyelitt. Vårt bidrag og innsats i bekjempelsen kan vi virkelig være stolte over!

Rotary har sammen med WHO, UNICEF, The US Center for Disease Control and Prevention (CDC) og Bill & Melinda Gates Foundation stått i spissen for bekjempelsen. Verdensdagen den 24. oktober blir markert i mange land verden rundt.

   
Poliomylitt, eller polio, er en virussykdom som ennå i dag truer barn i visse deler av verden. Polio er en lammende og potensielt dødelig sykdom. Poliovirus angriper nervesystemet og kan forårsake total lammelse i løpet av få timer. Barn undern 5 år er særlig utsatt. Det finnes ingen behandling hvis sykdommen slår til, - den kan effektivt forebygges med vaksine.


         
Figuren viser reduksjonen i Polios utbredelse fra 1988 til idag. Siden bekjempelsen startet er antall sykdomstilfeller redusert med 99,9%, og mange land er fri for sykdommen. Bare to land har fortsatt sykdommen, Afghanistan og Pakistan. I 2018 var det kun 33 tilfeller i disse to landene. Nigeria ble erklært fritt for "vill" poliovirus i 2019, da sykdommen ikke er observert der på flere år.

Rotary har bevilget  USD 50 million årlig for å utrydde Polio. Spesielt positivt er det at Bill & Melinda Gates Foundation har forpliktet seg til å gi det 3-dobbelte, dvs USD 150 million årlig. Totalt har Rotarymedlemmer bidratt med USD 1.9 milliarder, samt svært mange timeverk med frivillig arbeid for å beskytte mer enn 2.5 milliarder barn i ca 130 land.


Fortsatt gjenstår mye arbeid. Målsettingen er total utryddelse av polioviruset. Først da er denne suksess-historien komplett.

Mere om Rotarys "End Polio Now program" finnes her: https://www.endpolio.org/ 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Mølla Selskapslokale og Galleri
Adresse: Brennerigata 3
Postnummer: 2815
Sted: Gjøvik
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:30:00
Møtespråk: no

Klubbens årsmøte
20. nov. 2019, 18.30 - 07:30 PM

Årsberetning, regnskap, valg 3 min ved Georg Jens ...

Rakfisk og bøker
27. nov. 2019, 18.30 - 07:30 PM

Festkomiteen inviterer til rakfisk Møtet er for m ...

Kaffemøte
4. des. 2019, 18.30 - 07:30 PM

3 min ved Ulf Johnsson 15 min Rotarystoff 19 15 - ...

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...